ΗΠΑ: Παράνομη η χρήση στίχων ως αποδεικτικά στοιχεία για διάπραξη εγκλημάτων

0

Οι βίαιοι στίχοι ραπ που γράφτηκαν από έναν κατηγορούμενο για την απόπειρα δολοφονίας ενός εμπόρου ναρκωτικών το 2005, δεν θα έπρεπε να γίνουν δεκτοί ως αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη του, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο του New Jersey.

Η απόφαση είναι σύμφωνη με μια παλαιότερη απόφαση εφετείου που είχε απορρίψει την απόπειρα δολοφονίας. Αμφότερα τα δικαστήρια επέκριναν την απόφαση δικαστή να επιτρέψει στους ενόρκους να διαβάσουν στίχους του κατηγορούμενου Vonte Skinner. Στους στίχους που γράφτηκαν χρόνια πριν από το έγκλημα, ο Skinner φαίνεται να ”καυχιέται” για τη δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων, δίνοντας μάλιστα αρκετές λεπτομέρειες για τα εγκλήματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του New Jersey, έκρινε ότι η ανάγνωση των στίχων προδιέθετε αρνητικά τους ενόρκους , ενώ και μόνο η ύπαρξη των στίχων δε φαίνεται να παρουσιάζει κίνητρο ή πρόθεση για το συγκεκριμένο έγκλημα από την πλευρά του Skinner.

«Θεωρούμε ότι το βίαιο, βλάσφημο και προσβλητικό περιεχόμενο των στίχων του Skinner, αποτελούσε ιδιαίτερα επιζήμιο αποδεικτικό υλικό εναντίον του, ενώ δεν έχει την παραμικρή αποδεικτική αξία ως προς οποιοδήποτε κίνητρο ή πρόθεση πίσω από την απόπειρα δολοφονίας για την οποία κατηγορείται». δήλωσε η Δικαστής, Jaynee Lavecchia.

Η υπόθεση παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς από υποστηρικτές πολιτικών ελευθεριών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι στίχοι θα πρέπει να θεωρούνται ως προστατευόμενη ελευθερία του λόγου.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι Εισαγγελείς διάβασαν 13 σελίδες στίχων ραπ που βρέθηκαν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του Skinner όταν συνελήφθη. Μερικούς από αυτούς τους είχε γράψει τρία ή τέσσερα χρόνια πριν από το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται.
 

Σχόλια