ΗΠΑ: Πειθαρχική ποινή αναστολής σε δικηγόρο για αποκάλυψη επαγγελματικού απορρήτου

0

Η πειθαρχική ποινή της επ’ αόριστον αναστολής της άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος επιβλήθηκε σε Δικηγόρο, στις ΗΠΑ, για την αποκάλυψη πληροφοριών, που καλύπτονταν από το επαγγελματικό απόρρητο δικηγόρου – εντολέα, οι οποίες τελικά οδήγησαν στη δολοφονία του πελάτη του.

Ειδικότερα, ο Δικηγόρος είχε κληθεί να εκπροσωπήσει τον πελάτη του για εμπλοκή του σε υπόθεση απάτης με τη χρήση ακάλυπτων επιταγών, στα τέλη του 2010. Κατά τον χειρισμό της υπόθεσης, ο δικηγόρος πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τον βασικό ύποπτο για τη διάπραξη του εγκλήματος και να τον ενημερώσει για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο πελάτης του. Στη συνέχεια, ο βασικός ύποπτος, προκειμένου να εξουδετερώσει τον εντολέα του δικηγόρου από βασικό μάρτυρα κατηγορίας του, προσέλαβε άτομο για να τον δολοφονήσει. Τελικά, η δολοφονία εξιχνιάστηκε και ο βασικός ύποπτος καταδικάστηκε για τη δολοφονία, σε 35 χρόνια φυλάκισης.

Ωστόσο, η οικογένεια του θύματος στράφηκε και εναντίον του Δικηγόρου του για αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών, που οδήγησε στη θανάτωση του πελάτη του, κατά παράβαση του Κώδικα περί Δικηγόρων. Ο Δικηγόρος παραδέχτηκε την ενοχή του ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας του αρμόδιου Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά ισχυρίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η απλή αποκάλυψη της πορείας της ποινικής έρευνας, θα κατέληγε σε ένα συμβόλαιο θανάτου για τον πελάτη του.
 

Σχόλια