ΗΠA: Περιορισμός της δικαιοδοσίας των στρατιωτικών επιτροπών

0

Στην ακύρωση της καταδίκης ενός συνεργάτη του Osama Bin Laden, προχώρησε Ομοσπονδιακό Εφετείο, περιορίζοντας ουσιαστικά τα είδη των εγκλημάτων, τα οποία μπορούν να εκδικαστούν από στρατιωτική επιτροπή.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο της Περιφέρειας της Ουάσινγκτον έκρινε, την περασμένη Παρασκευή, ότι οι στρατιωτικές επιτροπές έχουν εξουσία εκδίκασης μόνο για πράξεις, οι οποίες στοιχειοθετούν εγκλήματα, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου των ενόπλων συγκρούσεων.

Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε στην υπόθεση του Ali Al Bahlul, στενού συνεργάτη του Bin Laden, ο οποίος είχε καταδικαστεί, με την κατηγορία της συνομωσίας για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, με τη δίωξη και καταδίκη του Al Bahlul από στρατιωτική επιτροπή, παραβιάζεται η διάκριση των εξουσιών, όπως προβλέπεται στο αμερικανικό Σύνταγμα, με την οποία το δικαστικό σώμα εξουσιοδοτείται στην εκδίκαση των εγκλημάτων, τα οποία τελέστηκαν στην αμερικανική επικράτεια. Καθώς δε θεσπίζεται κάποια εξαίρεση για το έγκλημα της συνομωσίας, η εν λόγω υπόθεση έπρεπε να είχε εκδικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο καθηγητής νομικής Steve Vladeck την χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική», ενώ προσέθεσε ότι: «Πρακτικά, η εν λόγω απόφαση αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για τις στρατιωτικές επιτροπές, για οτιδήποτε δεν εμπίπτει στις δίκες της 9/11».