ΗΠΑ: Πλούσιος αναμένεται να αποφυλακιστεί πρώην τραπεζικός υπάλληλος-πληροφοριοδότης των αρχών

0

Μπορεί να μην απέφυγε τη φυλακή, αλλά όλα δείχνουν πως όταν, σύντομα, βγει από αυτή, πολλοί θα τον ζηλεύουν για τα πλούτη του. Ο λόγος για τον Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ, πρώην υπάλληλο της ελβετικής τράπεζας UBS, ο οποίος αποκάλυψε στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες φοροφυγάδες και, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, αναμένεται να εισπράξει πλουσιοπάροχη αποζημίωση για τις πληροφορίες που έδωσε.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS που μετέδωσε την είδηση, ο Μπίρκενφελντ είχε καταδικασθεί τον περασμένο Αύγουστο σε φυλάκιση 3 ετών και 4 μηνών, μετά τη δήλωσή του ως ενόχου για πρόκληση σε φοροδιαφυγή στο δικαστήριο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τιμωρείται αδίκως, καθώς είχε καταγγείλει στο αμερικανικό Δημόσιο 19.000 πελάτες της USB, οι οποίοι είχαν καταθέσει περί τα 20 δισ. ελβετικά φράγκα (13,5 δισ. ευρώ) στην τράπεζα. Το παρήγορο είναι ότι για την καταγγελία του δικαιούται αποζημίωση ίση μέχρι και με το 30% των επανακτηθέντων ποσών από την εφορία.
Τα ποσά αυτά εκτιμάται πως θα είναι μεγάλα, καθώς, ύστερα από μάχη μεταξύ Ουάσινγκτον και Βέρνης, η UBS δέχθηκε να παρακάμψει το τραπεζικό απόρρητο και να κοινοποιήσει στην αμερικανική εφορία τους λογαριασμούς 4.450 πελατών, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ.
Η καταδίκη του Μπίρκενφελντ οφείλεται στο ότι φέρεται να μην κατήγγείλε τον σημαντικότερο πελάτη του, τον Καλιφορνέζο κτηματομεσίτη Ιγκόρ Ολίνικοφ, βοηθώντας τον να αποκρύψει 200 εκατ. δολάρια σε μετοχές στην Ελβετία και στο Λιχτενστάιν.

Σχόλια