ΗΠΑ: Προ των πυλών κρέας και γάλα από κλωνοποιημένα ζώα

0

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για την προώθηση στην αγορά προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό αγοραστικό κοινό δεν έχει ακόμα πεισθεί για την ασφάλεια των προϊόντων αυτών.

Ωστόσο, ο αμερικανικός ρυθμιστικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δώσει την τελική του έγκριση για την πώληση κλωνοποιημένου κρέατος και γάλακτος πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την FDA η έγκριση έρχεται μετά από τετραετή έρευνα αξιολόγησης της καταλληλόλητας κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων.

Οι παραγωγοί συμφώνησαν να μην πωλούν τα εν λόγω προϊόντα υπό το καθεστώς του εθελοντικού μορατόριουμ, παρά το γεγονός ότι η FDA εμμένει πως τα κλωνοποιημένα ζώα και οι γόνοι τους μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια, όπως ακριβώς και τα ζώα που έχουν γεννηθεί φυσιολογικά.

Πάντως η αξιολόγηση του οργανισμού δε φαίνεται να έχει πείσει τους Αμερικανούς καταναλωτές. Δημοσκόπηση που διενήργησε τον Σεπτέμβριο του 2006 το ινστιτούτο ερευνών Pew κατέδειξε ότι το 64% των Αμερικανών αισθάνεται «άβολα» με την πρακτική της κλωνοποίησης ζώων.

Μια άλλη έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Γαλακτοκομικών Προϊόντων εκτιμά ότι οι πωλήσεις της αμερικανικής γαλακτοκομικής αγοράς θα μειωθούν κατά 15% με την είσοδο του κλωνοποιημένου γάλακτος.

Για αυτό το λόγο οι παραγωγοί τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων ζητούν την εφαρμογή ενός συστήματος αναγνώρισης των κλωνοποιημένων ζώων.

Σχόλια