ΗΠΑ: Προσφυγή πολιτών κατά της τροποποίησης Συντάγματος ώστε να προστατεύεται το φυσικό πρόσωπο από τη σύλληψη

0

Νομικά κινήθηκαν έξι ψηφοφόροι της Πολιτείας της Οκλαχόμα κατά της πρότασης αναθεώρησης του Συντάγματος της Πολιτείας, έτσι ώστε να οριστεί ως πρόσωπο το κυοφορούμενο από το χρονικό σημείο της σύλληψης αντί της γέννησης. Οι έξι γυναίκες που επικαλούνται ασυμβατότητα της προτεινόμενης ρύθμισης με το αμερικανικό Σύνταγμα έχουν τη στήριξη ορισμένων θρησκευτικών και ιατρικών οργανώσεων.

Εφόσον η ρύθμιση υπερψηφιστεί, ουσιαστικά θα θέσει αυτομάτως εκτός νόμου κάθε μορφή άμβλωσης, πολλές μορφές αντισύλληψης και ορισμένες αναγκαίες θεραπείες σε περίπτωση αποβολών και αναγκαστικών τερματισμών της εγκυμοσύνης. Οι προσφεύγουσες ισχυρίζονται ότι μία τέτοια αναθεώρηση του Συντάγματος της Πολιτείας θα έρχεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο της 14ης Τροποποίησης του αμερικανικού Συντάγματος, καθώς θα στερήσει από τις γυναίκες το δικαίωμα να αποφασίζουν για το αν και πότε θα δημιουργούν απογόνους.

«Η τροποποίηση του Συντάγματος της Οκλαχόμα θα απαγορεύσει πλήρως τις αμβλώσεις με τρόπο που παραβιάζει ευθέως το ομοσπονδιακό Σύνταγμα. Επιπλέον, θα πλήξει τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών να αποφασίζουν για το αν και πότε θα συλλαμβάνουν παιδί, καθώς θα θέσει εκτός νόμου την αντισύλληψη και μορφές ιατρικής παρέμβασης που υποβοηθούν την σύλληψη, όπως για παράδειγμα την εξωσωματική γονιμοποίηση», ανέφερε η προσφυγή των γυναικών.

Παρόμοιου περιεχομένου τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος ψηφίστηκε το Φεβρουάριο και σε μία άλλη Πολιτεία, την Βιρτζίνια. Σε εκείνη την περίπτωση είχε υπάρξει επίσης έντονος δημόσιος διάλογος για τη συνταγματικότητα και σκοπιμότητα της ρύθμισης και τις τυχόν επιπτώσεις που θα έχει στο πεδίο των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Σχετικό link

 

Σχόλια