ΗΠΑ: Προσφυγή της Ν.Καρολίνα κατά Υπουργείου Δικαιοσύνης με αφορμή αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο

0

Κατά του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης προσέφυγε ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτείας, ζητώντας την ακύρωση απόφασης που διέταζε μη εφαρμογή του εκλογικού νόμου της Πολιτείας. Ο επίμαχος νόμος προέβλεπε την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων βάσει φωτογραφίας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχοντας αρμοδιότητα προηγούμενου ελέγχου όλων των εκλογικών πολιτειακών νόμων, είχε απορρίψει το Δεκέμβριο το συγκεκριμένο νόμο, θεωρώντας ότι εισήγαγε διακρίσεις κατά μερίδας ψηφοφόρων.

«Ο εκλογικός νόμος της Πολιτείας το μόνο που κάνει είναι να επιβάλλει στους ψηφοφόρους την υποχρέωση να έχουν μία πιστοποιημένη φωτογραφία, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζονται. Αυτή η ρύθμιση δεν αποκλείει κανέναν που το δικαιούται από την ψηφοφορία, είναι μόνο μια προσωρινή ρύθμιση που “ξεβολεύει” ίσως τους ψηφοφόρους. Δεν αρνείται σε κανέναν το δικαίωμα να ψηφίσει ούτε στη βάση του χρώματος, ούτε της εθνότητας , ούτε της γλώσσας», ανέφερε η αίτηση ακύρωσης. Ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτείας μνημόνευσε μάλιστα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2008, η οποία έκρινε συνταγματικό παρόμοιο νόμο της Πολιτείας της Ιντιάνα.

Οι εκλογικοί νόμοι που εισάγουν τελευταία οι αμερικανικές Πολιτείες απαιτώντας πρόσθετα δικαιολογητικά για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είχαν επικριθεί ως συντονισμένη προσπάθεια αποκλεισμού μερίδας Αφροαμερικανών και λατινόφωνων ψηφοφόρων από την προσέλευση στις κάλπες. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU – American Civil Liberties Union) είχε χαιρετίσει δημοσίως την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην περίπτωση της Νότιας Καρολίνα, επειδή ανέκοπτε το κύμα των «ρατσιστικών» εκλογικών νόμων.

Σχόλια