ΗΠΑ: Προσφυγή του CCR σε δικαστήριο για συγκάλυψη πληροφοριών στην υπόθεση κρατουμένου του Γκουαντάναμο

0

Την δημοσιοποίηση βιντεοταινιών που απεικονίζουν τα βασανιστήρια κρατούμενου στο Γκουαντανάμο επιδιώκει το αμερικανικό Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων (CCR – Center for Constitutional Rights), το οποίο προσέφυγε τη Δευτέρα κατά της άρνησης του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η προσφυγή ασκήθηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης εκ μέρους του κρατούμενου Mohammed al-Qahtani, ενός Σαουδάραβα που κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Το Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων ισχυρίζεται ότι η διοίκηση αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τις βιντεοταινίες, παραβιάζοντας έτσι την υποχρέωση που έχει βάσει του νόμου για την ελευθερία της πληροφόρησης (Freedom of Information Act –FOIA). «Η δημοσιοποίηση των εν λόγω βιντεοταινιών που απεικονίζουν τα βασανιστήρια που υπέστη ο al-Qahtani θα εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον, προσφέροντας στους Αμερικανούς μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθουν για την κακοποίηση που λαμβάνει χώρα στο Γκουαντάναμο”, ανέφερε εκπρόσωπος του CCR.

Η υπόθεση του al-Qhatani απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη της Αμερικής μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις ότι ο κρατούμενος υφίστατο καθημερινά σε πολύωρη βάση τρομερά βασανιστήρια, όπως στέρηση ύπνου και απομόνωση. Αρχικά, η δίωξη του Σαουδάραβα είχε παυθεί λόγω υπονοιών ότι η ομολογία του λήφθηκε υπό την απειλή βασανιστηρίων, ωστόσο το Νοέμβρη του 2008 ασκήθηκε νέα δίωξη εναντίον του με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Ο κατηγορούμενος κρατείται στο Γκουαντάναμο από το 2001.

Σχετικό Αρχείο

Σχόλια