ΗΠΑ: Προσωρινή αναστολή γάμων ομοφυλοφίλων στη Γιούτα

0

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η πολιτεία της Γιούτα είχε καταθέσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκειμένου να αναστείλει απόφαση που έκρινε “αντισυνταγματικό” ένα νόμο του 2004, που απαγόρευε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Με την απόφαση αυτή, είχε νομιμοποιηθεί ο γάμος των ομοφυλοφίλων στη Γιούτα, όπως και σε 17 άλλες πολιτείες. Ωστόσο, ο Γκάρι Χέρμπερτ, κυβερνήτης της Γιούτα, όπου ζει μια σημαντική κοινότητα μορμόνων, είχε υποβάλει έφεση σε δικαστήριο της αμερικανικής Δύσης.

Έτσι, με απόφασή της η προοδευτική δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ, δέχτηκε το αίτημα της κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης της Γιούτα, Σον Ρέγες και ανέστειλε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου “εν αναμονή μιας τελικής απόφασης του 10ου περιφερειακού Εφετείου”.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δημιουργεί ερωτηματικά για το τι μέλει γενέσθαι με τα εκατοντάδες ομόφυλα ζευγάρια που έχουν ήδη λάβει άδεια γάμου, καθώς περισσότερα από 900 ζευγάρια ομοφυλοφίλων έχουν ήδη παντρευτεί μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των γάμων στις ΗΠΑ ανήκει στη δικαιοδοσία των πολιτειών. Περίπου τριάντα πολιτείες έχουν υιοθετήσει κείμενα που περιορίζουν το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών, ενώ άλλες 17 επιτρέπουν στα ζευγάρια του ιδίου φύλου να παντρεύονται.
 

Σχόλια