ΗΠΑ: Προσωρινή αναστολή της θανατικής ποινής ψυχικά διαταραγμένου ατόμου

0

Ο θανατοποινίτης, John Errol Ferguson, έχει κριθεί ένοχος για τον θάνατο οκτώ ατόμων το 1977 και το 1978. Η εκτέλεσή του είχε αρχικά προγραμματιστεί για την περασμένη Τρίτη, ωστόσο ο δικαστής έκρινε ότι θα πρέπει να αναβληθεί προκειμένου να οριστεί ακρόαση σχετικά με το κατά πόσον ο Ferguson είναι ψυχικά υγιής.

Οι δικηγόροι του θανατοποινίτη ισχυρίζονται ότι ενδεχόμενη εκτέλεσή του αποτελεί βάναυση και ασυνήθιστη τιμωρία, δεδομένου ότι ο Ferguson δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την αιτία και το αποτέλεσμα της καταδίκης του. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατο πόρισμα ψυχιάτρων που εξέτασαν τον Ferguson, αυτός είναι ψυχικά υγιής και ως εκ τούτου η εκτέλεση μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι η πολιτεία της Φλόριντα είχε προσωρινώς απαγορεύσει την εκτέλεση θανατικών ποινών το 2006, όταν, λόγω ανθρώπινου λάθους, ένας θανατοποινίτης εκτελέσθηκε με ιδιαιτέρως βάναυσο τρόπο, υποφέροντας για περισσότερο από τριάντα λεπτά μέχρι να αποβιώσει. Ωστόσο, η θανατική ποινή επαναφέρθηκε τον Ιούλιο του 2007 από τον Κυβερνήτη Charlie Crist.