ΗΠΑ: Πρόταση δικαστικού για επαναφορά του εκτελεστικού αποσπάσματος στις θανατικές καταδίκες

0

Την επιστροφή σε «παραδοσιακές μεθόδους» εκτέλεσης όπως την γκιλοτίνα, το εκτελεστικό απόσπασμα και το θάλαμο αερίων προτείνει ένας  διαπρεπής εφέτης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αλεξ Κοζίνσκι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, αναφέρει: «Η εκτέλεση είναι μία ωμή, άγρια διαδικασία. Εάν όμως η αμερικανική κοινωνία επιμένει στη θανατική ποινή, οφείλει να σταματήσει να προσποιείται, να ξεχάσει τη θανατηφόρα ένεση και να επιστρέψει σε άλλες πιο πρωτόγονες – και αλάνθαστες – μεθόδους, όπως είναι η γκιλοτίνα ή το εκτελεστικό απόσπασμα».

Ο Αμερικανός δικαστής – αναφέρεται στην Post – είχε ανέκαθεν αντιρρήσεις με τον τρόπο που τα αμερικανικά δικαστήρια διαχειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα και αφορμή για να ταράξει τα νερά και πάλι, στάθηκε μία δικαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο έδωσε το πράσινο φως για την εκτέλεση του 55χρονου θανατοποινίτη Τζόζεφ Ρούντολφ Γουντ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του και του πατέρα της, το 1989.

Συγκεκριμένα, ο κατάδικος, στηριζόμενος σε μία τροπολογία η οποία αφορά τη μυστικότητα που περιβάλει τις θανατηφόρες ενέσεις στη χώρα και ορίζει ότι η πολιτεία θα έπρεπε να τον ενημερώσει λεπτομερώς για τα φάρμακα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, ζήτησε αναστολή της εκτέλεσης, η οποία ωστόσο, απορρίφθηκε.

Η αντίδραση του Κοζίνσκι ήταν άμεση. Περιέγραψε τη διαδικασία ως «συγκάλυψη της βαρβαρότητας των εκτελέσεων προκειμένου να δείχνουν ήρεμες και γαλήνιες – σαν κάτι που θα μπορούσε να βιώσει ο καθένας μας, τις τελευταίες του στιγμές». Ο Κοζίνσκι επιμένει ότι δεν υπάρχει ανθρώπινη θανατική ποινή και οποιεσδήποτε προσπάθειες τού κράτους να ωραιοποιήσει μία πραγματικότητα είναι μάταιες.

Τέλος, ο ίδιος προσθέτει: «Η γκιλοτίνα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος εκτέλεσης, αλλά αντιβαίνει στα εθνικά μας ήθη. Ομοίως και η ηλεκτρική καρέκλα, ο απαγχονισμός και ο θάλαμος αερίων. Νομίζω ότι ο πιο αποτελεσματικός είναι το εκτελεστικό απόσπασμα. Και υπάρχουν πολλοί που μπορούν να τραβήξουν τη σκανδάλη και να εκπαιδευτούν να το κάνουν σωστά».