ΗΠΑ: Πρόταση νόμου για πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων στη διάρκεια των αδειών ασθενείας

0

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση της νέας γρίπης. Με αφορμή την εξάπλωση του ιού Η1Ν1, στις ΗΠΑ μελετάται η θέσπιση νόμου που θα προβλέπει την πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων που λαμβάνουν άδεια ασθενείας για πέντε ημέρες.
Η ανάγκη για τον έκτακτο αυτό νόμο προέκυψε από τη διαπίστωση πως ενώ οι ειδικοί συνιστούν στους εργαζόμενους που νοσούν να παραμείνουν στο σπίτι τους για μερικές ημέρες, οι ασθενείς δεν ακολουθούν τη συμβουλή εξαιτίας οικονομικών αναγκών ή του φόβου μήπως χάσουν τη δουλειά τους. «Όταν συνιστάται στους άρρωστους εργαζόμενους να μείνουν σπίτι, δεν είναι σωστό να πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του εισοδήματός τους και της υγείας των συναδέλφων τους ή των πελατών», σχολίασε ο Τζορτζ Μίλερ, εκπρόσωπος της Καλιφόρνια που εισηγήθηκε το νομοσχέδιο ως επικεφαλής της Επιτροπής Παιδείας και Απασχόλησης. Και πρόσθεσε ότι ο νόμος προστατεύει όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους εργοδότες, αφού εξασφαλίζει ότι ο ιός δεν θα μεταδοθεί στους συνεργάτες και τους πελάτες τους.
Μέχρι σήμερα η πληρωμή των αδειών ασθενείας δεν είναι υποχρεωτική στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, τουλάχιστον 50 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν πληρώνονται για τις ημέρες που απουσιάζουν από τη δουλειά τους λόγω ασθενείας.

Σχόλια