ΗΠΑ: Πρόταση Ρεπουμπλικανών για αλλαγή του νόμου για τη χορήγηση υπηκοότητας

0

Σχέδιο νόμου για τη χορήγηση υπηκοότητας αναμένεται να καταθέσουν το φθινόπωρο οι ρεπουμπλικανοί στην Αριζόνα. Υπό τη ρύθμιση που θα επιχειρήσουν να προωθήσουν θα καταθέσουν το φθινόπωρο, προβλέπεται άρνηση χορήγησης υπηκοότητας σε παιδιά μεταναστών χωρίς χαρτιά, που γεννιούνται στο έδαφος της χώρας.
Βάσει του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην επικράτεια της χώρας θεωρούνται αυτόματα πολίτες της. Από την πλευρά του πάντως, μέλος της βουλής της Αριζόνα, που πρόσκειται στους Ρεπουμπλικανούς, υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. “Αν ανατρέξετε στις αρχικές προθέσεις εκείνων που κατάρτισαν [το Σύνταγμα]… δεν υπήρχε ποτέ η πρόθεση να εκχωρείται η υπηκοότητα σε αλλοδαπούς [χωρίς άδεια εισόδου και παραμονής]”, δηλώσει συγκεκριμένα ο βουλευτής Τζον Κάβανο.
Το νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι έχει στόχο να θέσει τέλος στο φαινόμενο που αποκαλείται “μωρά-άγκυρες”. Τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ αποκτούν αυτόματα την υπηκοότητα, και λειτουργούν ως “άγκυρα” ώστε να αποκτήσουν άδεια παραμονής και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους σημειώνουν με έμφαση ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου παραβιάζει άμεσα το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Σχόλια