ΗΠΑ: Ριζοσπαστικό νομοσχέδιο για το περιβάλλον

0

Την προώθηση νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε μια προσπάθεια αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του θέματος της κλιματικής αλλαγής, προωθούν οι Δημοκρατικοί, προκαλώντας την κυβέρνηση Μπους, η οποία έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα ασκήσει βέτο.

Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, οι φόροι που θα επιβληθούν στις πετρελαϊκές εταιρείες ανέρχονται σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα προβλέπονται φοροελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αν το νομοσχέδιο περάσει καθώς είναι, τότε το 15% της ενέργειας που παράγει κάθε εταιρεία θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα βιοκαύσιμα, η αιολική, η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το BBC στο ρεπορτάζ του για το θέμα σχολιάζει πως οι Δημοκρατικοί αναμετρώνται με ένα από τα πιο ισχυρά αμερικανικά λόμπι, αφού οι πετρελαιοπαραγωγικές εταιρείες έχουν ισχυρούς φίλους σε υψηλόβαθμες θέσεις και μάλιστα μέσα στην ίδια την κυβέρνηση Μπους.