ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο η υπόθεση κρατικών επιχορηγήσεων ινδιάνικων φυλών

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα κληθεί να κρίνει την νομιμότητα της περικοπής επιχορηγήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης προς τις φυλές των Ινδιάνων από το 1994 και ύστερα. Οι επιχορηγήσεις δίνονταν βάσει του νόμου ISDA (Indian Self-Determination and Education Assistance Act) για εκπαιδευτικά προγράμματα και το γενικότερο οικονομικό συμφέρον της ινδιάνικης κοινότητας.
Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε το 1975 κατόπιν διεκδικήσεων ακτιβιστών Αμερικανών Ινδιάνων και υπό την επίδραση του κινήματος διεκδίκησης ατομικών ελευθεριών (Civil Rights Movement). Βάσει αυτού, το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ και άλλοι κυβερνητικοί φορείς θα σύναπταν σε ετήσια βάση συμβάσεις με τις αναγνωρισμένες ινδιάνικες φυλές, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ευμάρεια και στη συνοχή των κοινοτήτων τους.
Ωστόσο, τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια οι επιχορηγήσεις του κράτους υπήρξαν ελάχιστες ή σε κάθε περίπτωση πολύ χαμηλότερες από τις εύλογες. Εξαιτίας των περικοπών πολλές ινδιάνικες κοινότητες βρέθηκαν σε αδυναμία να πραγματοποιήσουν τα προγράμματά τους, με αποτέλεσμα τρεις μεγάλες φυλές (Ramah Navajo, Oglala Sioux, Zuni) να προσφύγουν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Μέξικο, διεκδικώντας τις επιχορηγήσεις της δεκαεπταετίας. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τάχθηκε με την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι το ποσό των επιχορηγήσεων εξαρτάται, βάσει του νόμου, από την διαθεσιμότητα των οικονομικών πόρων.
Το Μάιο το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση αποσαφηνίζοντας πώς θα κριθεί η διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων. Ο δικαστής διευκρίνισε ότι αυτή θα προσδιοριστεί από το Κογκρέσο κατά την κατάρτιση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού, συνεπώς είναι παράνομη η περικοπή επιχορηγήσεων μόνον επειδή ένας κυβερνητικός φορέας επικαλείται έλλειψη χρημάτων. «Θεωρούμε ότι το κράτος έχει ευθύνη για αποζημίωση των ινδιάνικων φυλών, διότι ο κρατικός προϋπολογισμός μπορούσε να αντέξει το κόστος των self-determination contracts με τους Ινδιάνους», ανέφερε η απόφαση.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε στη συνέχεια να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο άρχισε να επεξεργάζεται την υπόθεση από την Παρασκευή.
 

Σχόλια