ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου

0

Η υπόθεση του γάμου ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια ξεκίνησε το 2004 όταν ο τότε δήμαρχος του Σαν Φραντσίσκο επέτρεψε τη σύναψη των συγκεκριμένων γάμων και έξι μήνες αργότερα, το Πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο τους απαγόρευσε.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, άλλη σύνθεση του ίδιου Δικαστηρίου έκρινε νόμιμη τη σύναψη γάμου και το 2008, οι πολίτες της Καλιφόρνια ψήφισαν θετικά σε σχετικό δημοψήφισμα για την “Πρόταση 8”, με την οποία προβλέπεται απαγόρευση στους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου. Δύο ομοφυλόφιλα ζευγάρια, μετά τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να τους αναγνωριστεί το σχετικό δικαίωμα.

Ο Anthony Kennedy, μέλος της εννεαμελούς σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι Δικαστές καλούνται να εισέλθουν σε «αχαρτογράφητα ύδατα» προκειμένου να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση για το επίμαχο ζήτημα. Το Δικαστήριο, σε απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί εντός του προσεχούς καλοκαιριού, θα κληθεί να κρίνει κατά πόσο ο γάμος ομοφυλοφίλων είναι σύμφωνος με το αμερικανικό Σύνταγμα και τον ομοσπονδιακό νόμο για την Προστασία του Γάμου (Defense Of Marriage Act – DOMA) καθώς και κατά πόσο μια ενδεχόμενη απαγόρευση αυτού θα πρέπει να περιοριστεί εντός της Πολιτείας της Καλιφόρνια ή να έχει ισχύ στις ΗΠΑ, εν γένει.

Σχόλια