ΗΠΑ: Στο εδώλιο για κατασκοπεία κορυφαίος Αμερικανός επιστήμονας

0

Άνθρωπος με πολυετή πρόσβαση σε ευαίσθητες, απόρρητες πληροφορίες του αμερικανικού Πενταγώνου και της NASA και με πλούσια επιστημονική εργασία, ο 52χρονος Στιούαρτ Ντέιβιντ Νοζέτ έμελλε να γίνει γνωστός στις ΗΠΑ όχι από τα επιτεύγματα στον τομέα των προηγμένων ηλεκτρονικών και ρομποτικών εφαρμογών αλλά από τη σε βάρος του κατηγορία για κατασκοπεία.
Ο κορυφαίος Αμερικανός επιστήμονας συνελήφθη τη Δευτέρα με την κατηγορία ότι προσπάθησε να δώσει απόρρητες πληροφορίες σε άτομο που εμφανίστηκε ως πράκτορας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για πράκτορα του FBI σε ειδική αποστολή, στον οποίο ο Νοζέτ επί ένα μήνα έδινε πληροφορίες για απόρρητα ζητήματα, όπως οι θέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες δορυφόρων, συστημάτων επικοινωνιών και συλλογής πληροφοριών, συστημάτων έγκαιρης πυραυλικής προειδοποίησης. Μάλιστα, ο επιστήμονας φέρεται να έλαβε σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του 11.000 δολάρια, ενώ ο πράκτορας του FBI τού είχε υποσχεθεί και ισραηλινό διαβατήριο.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο 52χρονος επιστήμονας είχε εργαστεί στον Λευκό Οίκο το διάστημα 1989-1990 με αντικείμενο την ανάπτυξη ραντάρ για ανίχνευση νερού στη Σελήνη. Για 10 χρόνια απασχολήθηκε στον τομέα της ενέργειας, ενώ το 2000 δημιούργησε δική του εταιρία συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, η οποία προμήθευε το Πεντάγωνο, τη NASA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες. Συνολικά, από το 1989 έως το 2006 είχε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.
Η απολογία του αναμένεται σήμερα ενώπιον δικαστηρίου της Ουάσινγκτον και, σε περίπτωση καταδίκης, κινδυνεύει ακόμα και με ισόβια κάθειρξη.

Σχόλια