ΗΠΑ: Συμβιβασμός 7 δισ. δολαρίων από τη Citigroup

0

Σε συμφωνία 7 δισ. δολαρίων κατέληξε η Citigroup με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στα πλαίσια συμβιβασμού για την πώληση σε επενδυτές, ομολόγων που ήταν καταδικασμένα να οδηγήσουν σε απώλειες λίγο πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2009.

Η συμφωνία του συμβιβασμού στοχεύει στην αποφυγή μιας χρονοβόρας δικαστικής διαμάχης από πλευράς της τράπεζας αλλά και στη διαφύλαξη του ονόματός της.
Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι η τράπεζα θα καταβάλει ποσό ύψους 4,5 δισ. δολαρίων σε μετρητά και θα παράσχει επιπλέον 2,5 δισ. δολάρια για την ανακούφιση των καταναλωτών. Το μερίδιο των μετρητών περιλαμβάνει ένα ποσό 4 δισ. δολαρίων που θα καταβληθεί στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 500 εκατ. δολάρια σε πληρωμές στους Γενικούς Εισαγγελείς και στο FDIC.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική τράπεζα, η οποία επιβίωσε εν μέσω της κρίσης με ενίσχυση κρατικών κεφαλαίων, έχει ήδη καταβάλει 4,74 δισ. δολάρια σε συμβιβαστικές λύσεις λόγω αθέμιτων πρακτικών που ακολουθούσε εις βάρος επενδυτών πριν και μετά το 2007.

Οι δικηγόροι της Citigroup υποστήριξαν ότι το ποσό του συμβιβασμού δε θα πρεπε να υπερβαίνει τα 13 δισ. δολάρια που πλήρωσε η JP Morgan, διότι εξέδωσε και πούλησε πολύ λιγότερα ομόλογα στεγαστικών δανείων.

Επικεφαλής της υπόθεσης αυτής είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, Ερικ Χόλντερ, ο οποίος δηλώνει ότι προτεραιότητά του είναι να κλείσουν όλες οι υποθέσεις προτού αποχωρήσει από τη θέση του, κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.