ΗΠΑ: Συνελήφθησαν περισσότεροι από 2.900 αλλοδαποί κατάδικοι

0

Η επιχείρηση-«σκούπα» έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος αστυνόμευσης “Cross-Check” και αποτελεί υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης Ομπάμα για αυστηροποίηση των ελέγχων λαθρομετανάστευσης και απομάκρυνση των αλλοδαπών με προηγούμενη ποινική καταδίκη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διευθυντής της Αρχής (ICE – Immigration and Custom Enforcement), όλοι οι συλληφθέντες είχαν επιβαρημένο ποινικό μητρώο, ενώ οι 1.282 εξ αυτών είχαν καταδικαστεί πάνω από μία φορά. Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί, καθώς περίπου 1.600 συλληφθέντες αντιμετώπιζαν προηγούμενη καταδίκη για κακουργήματα, όπως ανθρωποκτονία, βιασμό, απαγωγή, ένοπλη ληστεία, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, παιδοφιλία και θανατηφόρα σωματική βλάβη. Σαράντα δύο άτομα ήταν μέλη  εγκληματικών οργανώσεων και 151 είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως. Σχεδόν όλοι ήταν άνδρες, προερχόμενοι από 115 διαφορετικές χώρες.

Παρά την επιτυχία της επιχείρησης, οι αξιωματούχοι της ICE παραδέχθηκαν ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει, διότι πάνω από 1.000.000 αλλοδαποί κατάδικοι συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι σε όλη τη χώρα. Η δυσκολία –την οποία προσπαθεί να υπερβεί η υπηρεσία- είναι ότι δεν λαμβάνονται έγκαιρα ειδοποιήσεις για την αποφυλάκιση των εγκληματιών από τα σωφρονιστικά ιδρύματα, όπου κρατούνται. Άρα, οι λαθρομετανάστες που αποφυλακίζονται συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι εντός της αμερικανικής επικράτειας.
H επίσημη ανακοίνωση, που ανέγνωσε μπροστά στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της επιχείρησης Morton, έλεγε: «Το αριθμητικό αποτέλεσμα της επιχείρησης που διεξήγαγε τις τελευταίες επτά μέρες η Τελωνειακή και Μεταναστευτική Αρχή δεν αντιπροσωπεύει το βαθμό της δέσμευσης που έχει αναλάβει η υπηρεσία για πάταξη της λαθρομετανάστευσης και σύλληψη όλων των αλλοδαπών εγκληματιών. Αποτελεί, ωστόσο, ένα γέρο μήνυμα προς όσους πιστεύουν ότι μπορούν να παίζουν με το αμερικανικό μεταναστευτικό σύστημα, και προφανώς σημαίνει την αρχή υλοποίησης του σχεδίου για ασφαλέστερες γειτονιές σε όλες τις αμερικανικές πόλεις».

Οι συντονισμένες προσπάθειες της Αρχής για σύλληψη των αλλοδαπών καταδίκων έχουν ως χρονική αφετηρία το Δεκέμβριο του 2009, και το ως τώρα αποτέλεσμα είναι η σύλληψη 7.400 λαθρομεταναστών-πρώην καταδίκων.

 

Σχόλια