ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι εκτελέσεις θανατοποινιτών σε Αλαμπάμα και Τέξας

0

Η Πολιτεία της Αλαμπάμα προχώρησαν στη εκτέλεση, δια θανατηφόρου ενέσεως, ενός άνδρα, που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία ενός βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στη διάρκεια ληστείας, το 1988.

Η εκτέλεση του Λούθερ Τζερόμ Γουίλιαμς, 47 χρόνων, για τη δολοφονία του Τζον Ρόμπερτ Κερκ, ήταν η τρίτη που γίνεται φέτος στην πολιτεία και η 38η αφότου επανίσχυσε η εσχάτη των ποινών, το 1976.

Ο Γουίλιαμς είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών το 1989 και είχε εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για να μην εκτελεστεί. Η τελική απόφαση για την εκτέλεση ελήφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με ψήφους 5 έναντι 4.

Παράλληλα οι αρχές του Τέξας, της πολιτείας που ξεπερνά κάθε άλλη των ΗΠΑ στην επιβολή της θανατικής ποινής, προχώρησαν στην εκτέλεση του 400ού κρατουμένου αφότου επετράπη ξανά η επιβολή της εσχάτης των ποινών το 1982.

Πρόκειται για τον Τζόνυ Ρέυ Κόνερ, 32 ετών, ο οποίος είχε καταδικασθεί για την δολοφονία μιας ιδιοκτήτριας καταστήματος στο Χιούστον το 1998.

Η δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής υφίσταται στις 38 από τις πολιτείες των ΗΠΑ, όμως ο συνολικός αριθμός των εκτελέσεων στο Τέξας είναι υπερτετραπλάσιος κάθε άλλης πολιτείας, σύμφωνα με τη Συμμαχία για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής στο Τέξας.