ΗΠΑ: Συνταγματικές οι εκτελέσεις θανατοποινιτών με ένεση

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε αίτημα θανατοποινιτών κρατουμένων που ζητούσαν να απαγορευτεί ως αντισυνταγματική η μέθοδος εκτέλεσης με θανατηφόρα ένεση με κοκτέιλ δηλητηριωδών ουσιών.

Με την απόφαση θεωρείται ότι θα επαναληφθούν οι εκτελέσεις που έχουν ανασταλεί από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Οι δύο θανατοποινίτες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος εκτέλεσης παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος, οι οποίες απαγορεύουν την οδυνηρή και ασυνήθιστη τιμωρία και τον άσκοπο πόνο.
Η απόφαση ελήφθη με ψήφους επτά υπέρ έναντι δύο ψήφων κατά. Στα πολυσέλιδα σκεπτικά των δικαστών -εκδόθηκαν επτά διαφορετικά- τα μέλη του Δικαστηρίου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί ξανά σε συζήτηση η συγκεκριμένη μέθοδος, αν οι πολιτείες δεν υιοθετήσουν λιγότερο οδυνηρές μεθόδους εκτέλεσης.

Ο δικαστής Ρόμπερτς που εξέδωσε την βασική απόφαση σημείωσε ότι τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν δεν επαρκούν για να αποδειχτεί η αντισυνταγματικότητα της μεθόδου, άφησε όμως να εννοηθεί ότι ο ίδιος θεωρεί την θανατική ποινή αντισυνταγματική. «Αντί να δώσει τέλος στη διαμάχη, είμαι πεπεισμένος ότι η υπόθεση θα ανοίξει τον διάλογο για την δικαιολόγηση της θανατικής ποινής», σημειώνει σχετικά.

Με την συγκεκριμένη μέθοδο εκτέλεσης, στον θανατοποινίτη δίνονται κατά σειρά αναισθητικό, παραλυτική ουσία και, τέλος, ουσία που σταματά την καρδιακή λειτουργία. Οι δύο άνδρες υποστήριξαν ότι αν η δόση του αναισθητικού είναι χαμηλή, ο μελλοθάνατος υποφέρει από εξοντωτικούς πόνους χωρίς να είναι σε θέση να αντιδράσει.

Αντιπρότειναν την χρήση μόνο μίας θανατηφόρας δόσης αναισθητικού αλλά το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.

Σχόλια