ΗΠΑ: Συνταγματικό το δικαίωμα των συγγενών να απαγορεύουν δημοσίευση φωτογραφιών των θανόντων

0

Η απόφαση είναι η πρώτη που ασχολείται με τα όρια προστασίας αυτού του δικαιώματος. Η υπόθεση που οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου αφορούσε την αγωγή μητέρας κατά του εισαγγελέα που δημοσίευσε μία από τις φωτογραφίες του νεκρού παιδιού της σε εφημερίδα συνοδευόμενη από ένα άρθρο. Παρότι εν τέλει το δικαστήριο δεν δικαίωσε την μητέρα, το αιτιολογικό του είναι πολύ σημαντικό, καθώς στην ουσία αναγνώρισε ότι το δικαίωμα της οικογένειας του θανόντος πάνω στις εικόνες του νεκρού προσώπου απολαμβάνει συνταγματικής κατοχύρωσης και δεν συνιστά ένα απλό δικαίωμα του κοινού αστικού δικαίου.

«Το κοινό δικαίωμα της μη ανάμιξης με τον τρόπο που μια οικογένεια θυμάται τον νεκρό της είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στις παραδόσεις μας που απολαμβάνει συνταγματικής προστασίας», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην απόφαση. «Είναι σαν να χάσαμε την μάχη, αλλά κερδίσαμε τον πόλεμο. Η μητέρα του παιδιού αισθάνεται δικαιωμένη, γιατί καμία άλλη μητέρα δεν θα χρειαστεί να ξαναπεράσει κάτι τέτοιο.

Δικαιώνεται ο αρχικός ισχυρισμός μας ότι προσβλήθηκαν τα θεμελιώδη συνταγματικά της δικαιώματα. Είναι η πρώτη από μια σειρά υποθέσεις που θα ακολουθήσουν. Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να προσέχουν πλέον, γιατί αν είναι ανεύθυνοι και δημοσιεύσουν κάπου τη φωτογραφία ενός νεκρού παιδιού, θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», σχολίασε ο Donnie Cox, ένας από τους δικηγόρους της μητέρας.

ΗΠΑ: Συνταγματικό το δικαίωμα των συγγενών να απαγορεύουν δημοσίευση φωτογραφιών των θανόντων