ΗΠΑ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μαθητών δημοσίων σχολείων

0

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των μαθητών των δημοσίων σχολείων της Πολιτείας, δεν παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των γονιών τους.

Στη δικαιοσύνη είχε προσφύγει μια μητέρα, η οποία επί τη βάση των θρησκευτικών της πεποιθήσεων, κατέθεσε ότι η ιατρική περίθαλψη θα πρέπει να προέρχεται μόνο από το λόγο του Θεού, και ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να βλάψουν την κόρη της. Ομοσπονδιακός δικαστής στο Μπρούκλιν είχε αρνηθεί να εξαιρέσει την κόρη της προσφεύγουσας από το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού, με το αιτιολογικό ότι η άρνηση της ενάγουσας για τον εμβολιασμό του παιδιού της θα πρέπει να βασίζεται σε ιατρικές γνωματεύσεις και όχι στις θρησκευτικές της πεποιθήσεις.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του ανώτερου δικαστηρίου, το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας δεν περιλαμβάνει την ελευθερία του καθενός να εκθέτει την κοινότητα ή το παιδί του σε μεταδοτικές ασθένειες ή ακόμα και σε κίνδυνο θανάτου από αυτές τις ασθένειες. Συνεπώς, ο νόμος που απαιτεί τον εμβολιασμό όλων των παιδιών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των γονιών τους, είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

 

Σχόλια