ΗΠΑ: Σχέδιο νόμου κατά της απαγόρευσης εισόδου σε φορείς του ιού HIV

0

H γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε υπέρ της άρσης της απαγόρευσης εισόδου για άτομα θετικά στον ιό HIV του AIDS.
Μόνο 12 χώρες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Σουδάν, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη και η Ρωσία, απαγορεύουν την είσοδο στους οροθετικούς.
«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για έναν νόμο που στιγματίζει μια συγκεκριμένη ασθένεια» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για τη νέα προσπάθεια μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή του Όρεγκον Γκόρντον Σμιθ.
Ακόμα και η Κίνα ήρε πρόσφατα την αντίστοιχη απαγόρευση, κρίνοντας ότι «είναι ώρα να ξεπεράσει μια παρωχημένη, σπασμωδική αντίδραση» στους ανθρώπους με HIV, δήλωσε ο Κέρι. Η έκδοση βίζας θα καταστεί ευκολότερη ακόμα και για ασθενείς με γρίπη των πτηνών ή τον ιό Έμπολα, επισήμανε.
Η απαγόρευση εισόδου για σύντομες επισκέψεις ή για μόνιμη εγκατάσταση ισχύει από το 1987. Η μόλυνση από τον ΗΙV είναι η μόνη πάθηση που αναφέρεται ρητά στην αμερικανική νομοθεσία για τη μετανάστευση.
Οι επιπτώσεις της απαγόρευσης είναι σημαντικές. Πολλοί οροθετικοί αποκρύπτουν την πάθησή τους όταν καταθέτουν αίτηση για βίζα και εισέρχονται στις ΗΠΑ χωρίς τα φάρμακα που χρειάζονται. Ειδικοί στον ΗΙV και το AIDS που έχουν μολυνθεί και οι ίδιοι από τον ιό αδυνατούν να παραστούν σε συνέδρια για την ασθένεια που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ.
Η διάταξη για την άρση της απαγόρευσης περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που προβλέπει τη διάθεση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη πενταετία για την αντιμετώπιση του AIDS σε αφρικανικές και άλλες φτωχές χώρες.
Το νομοσχέδιο θα εξεταστεί τώρα από κοινή επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας προτού κατατεθεί για υπογραφή από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.
Ο Μπους έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τη εν λόγω διάταξη.

Σχόλια