ΗΠΑ: Το δικαίωμα της σιωπής χρησιμοποίησε ο Νιγηριανός που επιχείρησε να ανατινάξει αεροσκάφος τα Χριστούγεννα

0

Τη σιωπή του Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ εισέπραξε αμερικανικό δικαστήριο αντί απαντήσεως στις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ο 23χρονος Νιγηριανός που κατηγορείται ότι επιχείρησε να ανατινάξει το αεροσκάφος της Delta Airlines τα Χριστούγεννα εμφανίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον δικαστηρίου την Παρασκευή και άκουσε τον δικαστή να απαριθμεί τις σε βάρος του κατηγορίες χωρίς να δηλώσει ούτε ένοχος ούτε αθώος.
Ο δικαστής εξέλαβε τη σιωπή του κατηγορουμένου ως άρνηση των κατηγοριών, καταγράφοντας ότι δηλώνει αθώος. Τα έξι αδικήματα που του αποδίδονται είναι: απόπειρα χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής –κατηγορία που από μόνη της μπορεί να επισύρει ποινή ισοβίων δεσμών–, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ζώνη αμερικανικής δικαιοδοσίας, απόπειρα καταστροφής αεροσκάφους από πρόθεση, τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού από πρόθεση, κατοχή εκρηκτικού μηχανισμού και άσκηση βίας.
Η πρώτη ακρόαση του Αμπντουλμουταλάμπ ήρθε λίγο μετά την αυτοκριτική του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και την ανάληψη της ευθύνης για τα λάθη και τις παραλείψεις στο σύστημα ασφαλείας των ΗΠΑ από τον ίδιο. «Η αλυσίδα των ευθυνών καταλήγει σ’ εμένα», δήλωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει διεύρυνση της χρήσης τεχνολογιών απεικόνισης στα αεροδρόμια και άμεση ενίσχυση των καταλόγων υπόπτων για τρομοκρατία.

Σχόλια