ΗΠΑ: Το πρόγραμμα εσωτερικής παρακολούθησης στο στόχαστρο της Γερουσίας

0

Κλητεύσεις επιδόθηκαν από τη Γερουσία, στον Λευκό Οίκο, στο γραφείο του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για την παράδοση εγγράφων που σχετίζονται με το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα της εσωτερικής παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Αμερικανών υπόπτων για τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα η αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας καλεί την κυβέρνηση Μπους να παραδώσει έγγραφα, στο πλαίσιο των ερευνών της για το μυστικό πρόγραμμα εσωτερικής κατασκοπείας που αποκαλύφθηκε το 2005.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι παραβίασε το νόμο διατάσσοντας την παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών δίχως να έχει εξασφαλίσει δικαστική εντολή, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν ότι με την παρακολούθηση, χωρίς δικαστική εντολή, των τηλεφωνημάτων και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Αμερικανών πολιτών, παραβιάζονται οι πολιτικές ελευθερίες των πολιτών και το Σύνταγμα.

Ο Λευκός Οίκος έχει διορία έως τις 18 Ιουλίου για να συμμορφωθεί με το αίτημα της Γερουσίας, ωστόσο είναι αβέβαιο εάν θα το πράξει ή εάν θα προσβάλλει δικαστικώς τις κλητεύσεις της Γερουσίας.