ΗΠΑ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα ασκήσει ποινική δίωξη στον δημοσιογράφο, που έφερε στο φως της δημοσιότητας τα έγγραφα του Σνόουντεν

0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε μέσω του υπουργού Έρικ Χόλντερ, πως δεν πρόκειται να ασκήσει δίωξη στον δημοσιογράφο ο οποίος έφερε στη δημοσιότητα τα απόρρητα έγγραφα που του παρέδωσε ο πρώην πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο δημοσιογράφος, Γκλεν Γκρίνγουολντ, δημοσίευσε σημαντικό αριθμό άρθρων βασισμένος στα έγγραφα που έλαβε από τον πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.

Σε σχετική δήλωσή του στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε για τον Γκλεν Γκρίνγουολντ: “Με την εξαίρεση τυχόν πληροφοριών τις οποίες αγνοούσα μέχρι σήμερα, αυτό που είπα στην κατάθεσή μου στο Κογκρέσο είναι ότι κανένας δημοσιογράφος που ασκεί πραγματική δημοσιογραφική πρακτική δεν θα διωχθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ασφαλώς, δεν συμφωνώ με αυτό που έκανε ο Γκρίνγουολντ. Κατά κάποιο τρόπο, ξεπερνά τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ δικηγορίας και δημοσιογραφίας. Όμως, εξ όσων γνωρίζω, δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει νομική βάση για την ποινική δίωξή του», πρόσθεσε.

Ο Γκρίνγουολντ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι φοβάται πως θα συλληφθεί και θα διωχθεί ποινικά εάν επιστρέψει στις ΗΠΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα θετικό βήμα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχεται ότι η δημοσιογραφία δεν είναι και δεν θα έπρεπε να συνιστά έγκλημα στις ΗΠΑ, όμως έχοντας υπόψη προηγούμενες, ουδόλως κολακευτικές πρακτικές αυτής της κυβέρνησης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, θα συμβουλευτώ τον δικηγόρο μου για να δω αν μπορώ ή όχι να εμπιστευτώ αυτές τις προφορικές διαβεβαιώσεις», απαντώντας στη συνέντευξη του Χόλντερ.

Σχόλια