ΗΠΑ: Υπέρ της ενίσχυσης της οπλοκατοχής το Ανώτατο Δικαστήριο

0

Σε συσταλτική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ελπίζουν πια οι πολέμιοι της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, μετά και την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου να ενισχύσει το δικαίωμα. Ειδικότερα, το Δικαστήριο, σε μια απόφαση που κρίνεται ιστορικής σημασίας, έκρινε ότι οι πολιτείες των ΗΠΑ δεν μπορούν να απαγορεύσουν την κατοχή όπλων ή δεν μπορούν να περιορίσουν αυτό το δικαίωμα, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Αφορμή για την εν λόγω απόφαση στάθηκε η προσφυγή συνταξιούχου από το Σικάγο, ο οποίος προσέφυγε μαζί με ομοϊδεάτες του ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου με στόχο να αρθεί η απαγόρευση κατοχής όπλων στη πολιτεία που ζει για να μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του από κάθε είδους εγκληματικό στοιχείο.
Η νομοθεσία που ψηφίστηκε στο Σικάγο δεν επιτρέπει την κατοχή όπλου για αυτοάμυνα.
Με ψήφους 5 υπέρ και 4 κατά ο συνταγματικός νομοθέτης έκρινε ότι οι Πολιτείες δεν μπορούν να απαγορεύσουν την κατοχή όπλων ή δεν μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς καθώς αυτό το μέτρο είναι αντισυνταγματικό.
Η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως δώρο Θεού από τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Όπλων NRA, που ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας της Ένωσης έως ότου “κάθε Aμερικανός πολίτης να είναι σε θέση να ασκήσει το δικαίωμα αγοράς και χρήσης όπλου για την αυτοάμυνά του”.
Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ 90 εκατομμύρια πολίτες διαθέτουν 200 δισεκατομμύρια όπλα, ενώ σε καθημερινή βάση χάνουν τη ζωή τους 80 άνθρωποι συνεπεία τραυματισμών.

Σχόλια