ΗΠΑ: Υπονομεύεται η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τους αυτόχθονες

0

Οι αυτόχθονες γυναίκες της Αμερικής (τόσο οι Ινδιάνες στις ΗΠΑ, όσο και οι αυτόχθονες της Αλάσκα) υφίστανται εξαιρετικά συχνούς βιασμούς και σεξουαλική βία, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, όμως, παρ όλα αυτά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ορθώσει σημαντικά εμπόδια στην πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη, επισημαίνεται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπονομεύσει, με τη συστηματική υποχρηματοδότηση, την εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης των φυλών να ανταποκρίνεται στα εγκλήματα σεξουαλικής βίας.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία περιορίζει τις ποινές, που μπορούν να επιβάλουν τα δικαστήρια των φυλών, σε ποινές φυλάκισης μέχρι ενός έτους, ενώ απαγορεύει στα δικαστήρια αυτά να δικάζουν μη Ινδιάνους κατηγορούμενους, παρ όλο που σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι και 86% των δραστών δεν είναι Ινδιάνοι.

Επιπλέον, οι έρευνες της οργάνωσης δείχνουν ότι τα ομοσπονδιακά δικαστήρια και τα δικαστήρια των πολιτειών δεν προχωρούν τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας εναντίον αυτοχθόνων γυναικών από μη Ινδιάνους δράστες.

Σχόλια