ΗΠΑ-Κομισιόν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

0

Έτοιμη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο νέος κύκλος διαβούλευσης εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο μερών στο πεδίο του πολέμου κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι μέσω της επιδιωκόμενης συμφωνίας θα ενισχυθεί το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση, να διορθώνουν ή να διαγράφουν δεδομένα τους, εφόσον αυτό χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για προσφυγές ευρωπαίων πολιτών ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης, σε περίπτωση που τα δεδομένα τους αποτελούν το αντικείμενο παράνομης επεξεργασίας.
Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, στόχοι της συμφωνίας είναι:
-Η διαβίβαση ή η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τις αρχές της ΕΕ ή των ΗΠΑ να επιτρέπεται μόνο για καθορισμένους, σαφείς και νόμιμους σκοπούς στο πλαίσιο της καταπολέμησης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
-Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των ατόμων να έχουν δικαστικά εκτελεστό δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά τους δεδομένα και να ζητούν τη διόρθωση ή τη διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων, εφόσον αυτά είναι εσφαλμένα.
– Να κατοχυρωθεί το ατομικό δικαίωμα διοικητικής και δικαστικής προσφυγής ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τον τόπο διαμονής.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα δώσει την τελική έγκριση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα ενημερώνεται και το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει και το τελικό αποτέλεσμα.
Η ανάγκη συμφωνίας επί του θέματος εμφανίζεται επιτακτική, καθώς συχνά παρατηρούνται διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, που έχουν ενισχύσει τη διαβίβαση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Σχόλια