ΗΠΑ-Ρωσία: υπογραφή συμφωνίας για την υιοθεσία

0

Στην υπογραφή συμφωνίας – πλαίσιο σχετικά με τις υιοθεσίες παιδιών υπέγραψαν η ΗΠΑ και η Ρωσία, σε μια προσπάθεια κοινής προσέγγισης του ακανθώδους αυτού θέματος.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ και η Αμερικανίδα ομόλογός του Χίλαρι Κλίντον, η τελευταία τόνισε:   «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την ασφάλεια των παιδιών που υιοθετούνται από Αμερικανούς και αυτή η συμφωνία προβλέπει εγγυήσεις για την προστασία τους. Επίσης διασφαλίζει την ύπαρξη διαφάνειας για όλους».   

Από τον Απρίλιο του 2010, όταν μια Αμερικανίδα επέστρεψε, πίσω στη Ρωσία ένα αγοράκι, η Ρωσία έχει παγώσει τις υιοθεσίες παιδιών από αμερικανικές οικογένειες.

Στη νέα συμφωνία προβλέπεται: α/ οι διαδικασίες υιοθεσίας στο εξής θα υλοποιούνται μόνο από υπηρεσίες που διαθέτουν την άδεια της ρωσικής κυβέρνησης και όχι από ιδιώτες.  Εξαίρεση παραχωρείται μόνο για τους συγγενείς των παιδιών. β/ Στο εξής η Ρωσία υποχρεούται να παρέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με το οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό των παιδιών που δίνονται για υιοθεσία. γ/ Οι ρωσικές αρχές στο εξής θα υποχρεούνται να παρακολουθούν τις αμερικανικές οικογένειες που υιοθετούν παιδιά από τη χώρα τους.

Σχόλια