Ηπιότερη αντιμετώπιση της παιδικής παραβατικότητας ζητά έκθεση της ΕΕ

0

Στην ανάγκη αντικατάστασης των μέχρι τώρα μέτρων για την αντιμετώπιση της παιδικής παραβατικότητας, αναφέρεται έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για υπερποινικοποίηση και αυστηρότητα σε ό,τι αφορά τον καταλογισμό ποινών σε ανήλικους, ενώ διαπιστώνεται η ανάγκη να αντικατασταθεί με εναλλακτικά μέτρα ο εγκλεισμός των ανηλίκων σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Παράλληλα τονίζεται ότι οι ηπιότερες παραβάσεις δεν θα πρέπει να οδηγούν στη φυλάκιση και οι ανήλικοι παραβάτες δεν θα πρέπει να οδηγούνται στα δικαστήρια για τα πιο ελαφριά παραπτώματα, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει και μέτρα για την πρόληψη και ομαλή κοινωνική επανένταξη των δραστών.

Στην έκθεση επισημάνθηκε ο ρόλος της οικογένειας και των μηνυμάτων που μεταδίδουν τα μέλη της στους ανηλίκους ενώ συζητούνται και μέτρα για την κατάλληλη σήμανση των τηλεοπτικών προγράμματος. Παράλληλα, το σχολείο και η συνεισφορά του στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών τονίζονται εμφατικά.

Το όλο σχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος, επισημαίνει χαρακτηριστικά η έκθεση, απαιτεί εκσυγχρονισμό των υποδομών και επιμόρφωση των λειτουργών του.