Την εκμετάλλευση των αλλοδαπών οικιακών βοηθών που εργάζονται στο Λίβανο κατήγγειλαν οχτώ ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Human Rights Watch (HRW). Σε σχετική ανακοίνωση οι οργανώσεις καταδίκασαν τις κακές συνθήκες εργασίας των οικιακών βοηθών στη χώρα και προέτρεψαν τις αρχές να λάβουν μέτρα πρόληψης θανάτων και διασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας.
Αφορμή για την κινητοποίηση των ακτιβιστών αποτέλεσε πρόσφατος θάνατος οικιακής βοηθού από την Αιθιοπία, η οποία είχε γίνει αντικείμενο κακοποίησης από τους εργοδότες της. Η Human Rights Watch είχε επισημαίνει και παλαιότερα –σε έκθεση του 2008- τα ασυνήθιστα ποσοστά θανάτων και αυτοκτονιών των οικιακών βοηθών που εργάζονται στη χώρα. Οι οικιακοί βοηθοί στο Λίβανο ανέρχονται περίπου στις 200.000, πράγμα που καθιστά την εργασία τους σημαντικό κομμάτι της οικονομίας. Η εργασία των οικιακών βοηθών δεν εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του εργατικού δικαίου κι επιπλέον, επειδή συνήθως προέρχονται από τρίτες χώρες –για παράδειγμα Σρι Λάνκα ή Νεπάλ-, υπόκεινται στους περιορισμούς του μεταναστευτικού δικαίου. Δηλαδή, η παραμονή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη ενός εργοδότη και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτού, πράγμα που οδηγεί τους οικιακούς βοηθούς σε ανοχή ακόμη και καταχρηστικών ή αξιόποινων συμπεριφορών εκ μέρους του εργοδότη τους.
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της Human Rights Watch η εργασία των οικιακών βοηθών ρυθμίζεται από ειδικό νομοθέτημα που κατοχυρώνει κάποια δικαιώματα, το μέτρο προστασίας όμως είναι αξιοπρόσεκτα κατώτερο του ελαχίστου προστασίας που ορίζεται στις βασικές διατάξεις του εργατικού δικαίου. Πρακτικά, η έλλειψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη ρύθμιση του θέματος σε συνδυασμό με το αυστηρό καθεστώς χορήγησης βίζα στους αλλοδαπούς έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στους πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, πράγμα που εξηγεί εν μέρει τα τωρινά τους προβλήματα (συχνότητα αυτοκτονιών, χρέη, ανέχεια από απλήρωτα ημερομίσθια κλπ.).
Αναφορικά με τις νομικές κυρώσεις σε εργοδότες που εκμεταλλεύονται τους οικιακούς βοηθούς, τα στατιστικά στοιχεία της Human Rights Watch είναι εξίσου ανησυχητικά. Το 2010, σε σύνολο 114 υποθέσεων εκμετάλλευσης οικιακών βοηθών, τα δικαστήρια δεν καταδίκασαν ούτε έναν εργοδότη για συμπεριφορές, όπως το κλείδωμα της οικιακού βοηθού, η στέρηση τροφής ή η παρακράτηση της νόμιμης βίζας. Σε 13 ποινικές υποθέσεις εργοδοτών που προκάλεσαν σωματικές βλάβες στους οικιακούς βοηθούς τους, τα δικαστήρια επέβαλαν κατά μέγιστο ποινή φυλάκισης ενός μήνα, ακόμη και αν η αξιόποινη συμπεριφορά εκδηλωνόταν συστηματικά.