Ιαπωνία: Aποφυλάκιση 78χρονου θανατοποινίτη

0

Δικαστήριο της Ιαπωνίας αποφάσισε την επανάληψη της δίκης ενός 78χρονου θανατοποινίτη ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή τα τελευταία 46 χρόνια για τη δολοφονία του εργοδότη του και της οικογένειάς του.

Ο Ιουάο Χακαμάντα καταδικάστηκε σε θάνατο το 1968 αφού ομολόγησε τη δολοφονία του εργοδότη του, της συζύγου του και των δύο παιδιών τους. Ωστόσο, η ομολογία του αποσπάστηκε μετά από 20 μέρες ανάκρισης και βασανιστηρίων ενώ στη συζήτηση του ακροατηρίου λίγες μόνο μέρες αργότερα την ανακάλεσε.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση και η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζοντας την επανάληψη της δίκης του. Ειδικότερα, η ανακοίνωση ανέφερε:
”Αν ποτέ υπήρξε υπόθεση που να αξίζει την επανάληψη της δίκης, τότε πρόκειται για τη συγκεκριμένη. Ο Χακαμάντα καταδικάστηκε με βάση μία ομολογία που αποσπάστηκε δια της βίας και παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με πρόσφατα στοιχεία DNA”.

Η απόφαση για επανάληψη της δίκης προέκυψε όταν οι συνήγοροι του Χακαμάντα απέδειξαν ότι το DNA από τις κηλίδες αίματος που είχαν βρεθεί σε ρούχα τα οποία φορούσε ο δολοφόνος, δεν ταίριαζε με εκείνο του θανατοποινίτη και έτσι διέταξε την αποφυλάκισή του τονίζοντας ότι φαίνεται πλέον μεγάλη η πιθανότητα της αθωότητάς του. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν πολύωρες ανακρίσεις, στέρηση της πρόσβασης σε δικηγόρο και κακομεταχείριση ως λόγους για τους οποίους πολλοί κατηγορούμενοι ομολογούν ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν, αφού το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας βασίζεται κυρίως στις ομολογίες των υπόπτων για την καταδίκη τους.

Σχόλια