Ιαπωνία: Δεν παραπέμπονται ο πρώην πρωθυπουργός και στελέχη της Tepco για την υπόθεση της Fukushima

0

Οι εισαγγελικές αρχές του Τόκιο αποφάσισαν υπέρ της μη παραπομπής σε δίκη, του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Naoto Kan, καθώς και πρώην ηγετικών στελεχών της Tepco, για εγκληματική αμέλεια, στο πυρηνικό ατύχημα της Fukushima, το 2011.

Υπενθυμίζεται, ότι κάτοικοι της περιοχής και πολιτικοί ακτιβιστές, είχαν καταθέσει μήνυση σε βάρος 40 ατόμων για το ατύχημα με τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Fukushima, μεταξύ άλλων εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Naoto Kan, υπουργών της κυβέρνησής του, του πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Πυρηνικής Ασφάλειας, καθώς και εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου της Tepco Electric Power Co.
Οι μηνυτές κατηγορούσαν την κυβέρνηση και τη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Fukushima, για απόκρυψη στοιχείων αναφορικά με την έκταση και το εύρος της μόλυνσης από ραδιενέργεια, καθώς και για παράλειψη λήψης των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας. Σύμφωνα με τη μήνυση, οι ως άνω αμέλειες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 1.400 κατοίκων (λόγω επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης ή αυτοκτονιών) και την απομάκρυνση, χωρίς σχέδιο αποκατάστασης, 160.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.

Ωστόσο, η εισαγγελία του Τόκιο έκρινε, ότι τα ως άνω πρόσωπα δε φέρουν ποινική ευθύνη για το ατύχημα, καθώς δεν μπορούσε να προβλεφθεί η έκταση του σεισμού και του τσουνάμι, τα οποία προκάλεσαν την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα, το 2011.

Σημειώνεται τέλος, ότι οι μηνυτές έχουν δικαίωμα αναδιατύπωσης και επανυποβολής της μήνυσης, ενώ στα αστικά δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν πλήθος αγωγών αποζημίωσης, σχετικά με την υπόθεση.
 

Σχόλια