Ιαπωνία: Λήψη νομοθετικών μέτρων κατά της παιδικής πορνογραφίας

0

Με νόμο ο οποίος ψηφίστηκε την Τετάρτη από την Άνω Βουλή της χώρας, απαγορεύεται η κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, με την εξαίρεση των κινουμένων σχεδίων. Παράλληλα, με τον ίδιο νόμο υποχρεούνται οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο να συνεργάζονται με την αστυνομία για την παρεμπόδιση και την έρευνα της διανομής παιδικής πορνογραφίας, η οποία ορίζεται ως αρχείο φωτογραφιών ή  βίντεο στα οποία παρουσιάζονται γεννητικά όργανα παιδιών.
 
Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπονται ποινές φυλάκισης εως ενός έτους και πρόστιμα μέχρι ένα εκατομμύριο γιεν (9.500 δολάρια) για την κατοχή σχετικού υλικού. Οι κάτοχοι τέτοιου υλικού λαμβάνουν περίοδο χάριτος ενός έτους προκειμένου να το καταστρέψουν. Η Ιαπωνία ήταν η μόνη μεγάλη βιομηχανική χώρα, η οποία δεν είχε ποινικοποιήσει την κατοχή παιδικής πορνογραφίας.

 Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των παιδιών επικρότησαν τη υπερψήφιση του νέου νόμου, αλλά στηλίτευσαν το γεγονός ότι στις σχετικές απαγορεύσεις δεν περιλαμβάνονται  τα ιαπωνικά βιβλία κόμικς, τα κινούμενα σχέδια και τα βιντεοπαιχνίδια. Την σχετική εξαίρεση ζήτησαν ενώσεις εκδοτών και δικηγόρων, με την επίκληση της παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου.

Σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία, η εκτεταμένη χρήση smartphones έχει συμβάλει στη διανομή εικόνων παιδικής πορνογραφίας.  
 

 
 

Σχόλια