Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ισπανία

0

Με σχεδόν το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο οι Ισπανοί ψήφισαν υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε την Κυριακή. Συγκεκριμένα, το 77% των ψηγφοφόρων είπε το «Ναι» στο Ευρωσύνταγμα, προκαλώντας τα θετικά σχόλια του Ισπανού Πρωθυπουργού Θαπατέρο, ο οποίος έκανε λόγο για μία μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μπαρόζο δέχτηκε με ικανοποίηση το καθαρό ναι, όπως τόνισε, προς την Ευρώπη, η οποία προχωρά εμπρός και κάνει τη διαφορά.

Δεν έλειψαν πάντως και οι κριτικές, καθώς μόνο το 42% του πληθυσμού εμφανίστηκε στις κάλπες, παρά τη μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία που πραγματοποίησε η ισπανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο ένας στους 10 Ισπανούς παραδέχτηκε ότι γνωρίζει κάποια πράγματα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Το δημοψήφισμα πάντως δεν έχει δεσμευτική ισχύ, καθώς την τελική απόφαση θα τη λάβει το κοινοβούλιο της χώρας. Σημειώνεται ότι εννεά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει ότι θα πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος.

Σχόλια