Ιλινόις: Ακύρωση διατάξεων περιοριστικού της οπλοχρησίας νόμου

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας του Ιλινόις ακύρωσε, με σχετική απόφαση, διατάξεις πολιτειακού νόμου για τον περιορισμό της οπλοχρησίας, καθώς κρίθηκαν αντιβαίνουσες με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της οπλοφορίας.

Το 2008 η αστυνομία του Σικάγο είχε συλλάβει έναν άνδρα, επειδή κράδαινε πυροβόλο όπλο, κατά τη διάρκεια φιλονικίας με τις αστυνομικές δυνάμεις. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον συλληφθέντα για παράνομη οπλοχρησία, καθώς το όπλο ήταν «απασφαλισμένο και οπλισμένο» και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 24 μηνών.
Ωστόσο, το 2012 το Εφετείο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, κρίνοντας, ότι η νομοθετική οριζόντια απαγόρευση στους πολίτες να φέρουν «γεμάτα» όπλα, εκτός σπιτιού, παραβιάζει το δικαίωμα οπλοφορίας που προβλέπεται στη Δεύτερη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.
Το Ανώτατο πολιτειακό Δικαστήριο, επιβεβαίωσε τη δευτεροβάθμια απόφαση, κρίνοντας, ότι η Δεύτερη Τροποποίηση παρέχει περιορισμένο δικαίωμα νόμιμης οπλοφορίας και σε χώρους «εκτός σπιτιού».

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, η ως άνω απόφαση αποτελεί εντολή προς τους πολιτειακούς εισαγγελείς, να απαλλάξουν από τις σχετικές κατηγορίες, όσους πολίτες κατηγορούνται για παρεμφερή αδικήματα.

 

Σχόλια