Ινδία: Αντιδράσεις για τις ποινές στην υπόθεση Union Carbide

0

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στην Ινδία η απόφαση δικαστηρίου με την οποία κηρύσσονται για πρώτη φορά ένοχοι επτά υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της εταιρείας Union Carbide για το βιομηχανικό ατύχημα του Μποπάλ, το μεγαλύτερο στην ιστορία, που, πριν από 25 χρόνια, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 15 χιλιάδες ανθρώπους. Η απόφαση του δικαστηρίου, που προβλέπει ποινές φυλάκισης έως δύο χρόνια για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, χαρακτηρίζεται ως κοροϊδία και προσβολή στη μνήμη των νεκρών, από τους αντιδρώντες.
«Η ποινή τους είναι ουσιαστικά μηδαμινή: δύο χρόνια το πολύ ή ακόμη και επιβολή προστίμου. Αν αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο αστείο, δεν ξέρω ποιο είναι» δήλωσε εμφανώς απογοητευμένη η ακτιβίστρια Ράχνα Ντίνγκρα εκφράζοντας το κοινό αίσθημα πολλών επιζώντων και συγγενών των θυμάτων που χαρακτήρισαν την ποινή «πολύ μικρή, πολύ αργά».
Σύμφωνα με εκθέσεις και μαρτυρίες, στο μοιραίο εργοστάσιο, όπου σημειώθηκε η μοιραία διαρροή τοξικών αερίων δεν τηρούνταν οι συνθήκες ασφαλείας, όλα τα εγχειρίδια ήταν γραμμένα στην αγγλική γλώσσα που ελάχιστοι εργάτες γνώριζαν, ενώ λόγω περικοπών, είχαν απομακρυνθεί οι πιο καταρτισμένοι. Στις 3 Δεκεμβρίου 1984 διέρρευσαν στην ατμόσφαιρα περίπου 40 τόνοι του θανατηφόρου αερίου ισοκυανικού μεθυλίου σκοτώνοντας άμεσα περίπου 4.000 άτομα και προσβάλλοντας 600.000, πολλά από τα οποία απέκτησαν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Εντός μερικών ετών τα θύματα έφθασαν επισήμως τις 15.000.Το 1990 η εταιρεία κατέβαλε 340,4 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις (σε κατ΄ εκτίμηση σημερινές τιμές) τονίζοντας ότι το ποσό αυτό θα κάλυπτε παράλληλα κάθε μελλοντική αξίωση.

Σχόλια