Ινδία: Πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την τέλεση βιασμού

0

Ο Πρόεδρος της Ινδίας, Pranab Mukherjee υπέγραψε τροποποιητικό διάταγμα, με το οποίο προβλέπεται η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το έγκλημα του βιασμού.

Το διάταγμα, το οποίο έχει  ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να κατατεθεί εντός των προσεχών έξι εβδομάδων στο Κοινοβούλιο. Παρ’ όλα αυτά, οι διατάξεις τίθενται σε ισχύ με την υπογραφή του Προέδρου.

Ειδικότερα, με το διάταγμα  προβλέπεται η επιβολή της θανατικής ποινής για τις περιπτώσεις του θανατηφόρου βιασμού ενώ για περιπτώσεις τέλεσης ομαδικού βιασμού ή βιασμού ανηλίκου η επιβληθείσα ποινή διπλασιάζεται και πλέον αγγίζει τα 20 έτη, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα επιβολής ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή, αν συντρέχουν επιβαρυντικές περιστάσεις.  

Τέλος, σημειώνεται ότι αφορμή για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία στάθηκε ο πρόσφατος βιασμός και ο θάνατος της 23χρονης φοιτήτριας στο Νέο Δελχί. Το τραγικό γεγονός συνέβη το Δεκέμβριο του 2012 και προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες στην Ινδία. Η κυβέρνηση προχώρησε τότε στη σύσταση Επιτροπής για την αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας.

 

Σχόλια