Ινδία: Την ακύρωση του νόμου που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία ζητά η κυβέρνηση

0

Ο νόμος αποτελεί κληροδότημα της βρετανικής αποικιοκρατίας του 1860 και η ινδική κυβέρνηση ζητά να κριθεί αντισυνταγματικός εκτιμώντας ότι “παραβιάζει την αρχή της ισότητας” μεταξύ των πολιτών.

Πριν απο μία εβδομάδα, στις 12 Δεκεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση που είχε λάβει δικαστήριο του Νέου Δελχί το 2009, με την οποία αποποινικοποιούσε τις σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους του ιδίου φύλου, ενώ το 2009 είχε επικαλεστεί το άρθρο 377 του Ποινικού Κώδικα του 1860, το οποίο ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, κυρίως το σοδομισμό και συνιστά “παραβίαση των θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων”.

Από την πλευρά του, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το άρθρο αυτό είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και παρέπεμψε το θέμα στο Ινδικό Κοινοβούλιο.
Η κυβέρνηση προσπαθώντας να επιταχύνει τη διαδικασία, εν όψει των εκλογών του Μαΐου, παρέπεμψε το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Μέχρι σήμερα, βάσει του ποινικού κώδικα, η ομοφυλοφιλία χαρακτηριζόταν ως “παρά φύση” συμπεριφορά, την οποία τιμωρούσε ο νόμος με πρόστιμο και κάθειρξη δέκα ετών. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, παρά το γεγονός ότι ο νόμος εφαρμοζόταν σπάνια, διαμαρτύρονται για προσβολές, εκφοβισμό και παρενοχλήσεις από αστυνομικούς.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας θα συνέβαλε στον αγώνα κατά της μετάδοσης του ιού του AIDS που έχει προσβάλει περίπου 2,5 εκατομμύρια Ινδούς.

 

Σχόλια