Ινδονησία: Εσχάτη των ποινών εν μέσω αντιδράσεων

0

Η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη της Ινδονησίας αψήφησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και προχώρησαν στην εκτέλεση θανατοποινιτών, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί για φόνους.
Στην Ανατολική Ιάβα, η 59χρονη μητέρα Σουμιάρσι και ο 44χρονος γιος της Σουγκένγκ τουφεκίστηκαν από εκτελεστικά αποσπάσματα της αστυνομίας λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Παρασκευής σε ανοικτούς χώρους έξω από την επαρχιακή φυλακή Σιντοάρτζο, σύμφωνα με εισαγγελείς. Οι θάνατοί τους διαπιστώθηκαν από ιατρούς, σημείωσε εισαγγελέας.
Η μητέρα και ο γιος είχαν καταδικασθεί σε θάνατο το 1989 για τις δολοφονίες πέντε μελών μιας οικογένειας πέντε χρόνια νωρίτερα.
Οι επανειλημμένες εκκλήσεις για επιείκεια για την μητέρα και το γιο απορρίφθηκαν από πέντε πρώην προέδρους.
Άλλος ένας καταδικασθείς για φόνο, ονόματι Ούσεπ, εκτελέσθηκε από τυφεκιοφόρους στην επαρχία Μπάντεν της Δυτικής Ιάβας. Ο Ούσεπ είχε καταδικασθεί στην εσχάτη των ποινών για τους φόνους οκτώ ανθρώπων το διάστημα Μαΐου-Ιουλίου 2007.
Οι τρεις νέες εκτελέσεις αυξάνουν σε έξι τον αριθμό των εκτελεσθέντων φέτος από τις αρχές της Ινδονησίας παρά τις έντονες διαμαρτυρίες εγχώριων και διεθνών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καλούν την Τζακάρτα να απεμπολήσει την επιβολή της εσχάτης των ποινών.
Την περασμένη εβδομάδα ο σαμάνος και κατά συρροή δολοφόνος Άχμαντ Σουράτζι εκτελέστηκε στην επαρχία της Βόρειας Σουμάτρας. Είχε καταδικασθεί σε θάνατο πριν από μια δεκαετία για τους φόνους 42 γυναικών σε τελετές «μαύρης μαγείας».
Στα τέλη Ιουνίου δύο Νιγηριανοί είχαν εκτελεστεί μετά την καταδίκη τους σε θάνατο για αδικήματα που σχετίζονταν με την διακίνηση και χρήση ναρκωτικών.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της δικαιοσύνης στην Ινδονησία υπάρχουν σήμερα 60 άνθρωποι στους οποίους έχει επιβληθεί η εσχάτη των ποινών κι αναμένουν την εκτέλεσή τους. Ανάμεσά τους είναι τρεις Αυστραλοί από τους λεγόμενους «Εννέα του Μπαλί», που είχαν συνωμοτήσει για να εισαγάγουν πάνω από οκτώ κιλά ηρωίνης στην Αυστραλία το 2005, καθώς και τρεις Μουσουλμάνοι εξτρεμιστές που είχαν καταδικασθεί σε θάνατο για το ρόλο τους στις βομβιστικές επιθέσεις του Μπαλί το 2002 οι οποίες είχαν στοιχίσει το θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους ξένων τουριστών.
Σχεδόν οι μισοί εξ όσων έχουν καταδικασθεί σε θάνατο στην Ινδονησία κι αναμένουν την εκτέλεσή τους σήμερα είναι ξένοι. Από το 1979, στην Ινδονησία έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 59 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η θανατική ποινή συνήθως εκτελείται στην Ινδονησία δια τυφεκισμού. Οι εκτελέσεις γίνονται τις νύχτες σε απομονωμένες και μη αποκαλυπτόμενες τοποθεσίες. Οι κρατούμενοι ειδοποιούνται για την εκτέλεσή τους περίπου 72 ώρες πριν.

Σχόλια