Ιράκ: Γενική αμνηστία σε χιλιάδες κρατουμένους

0

Τη χορήγηση γενικής αμνηστίας σε χιλιάδες κρατούμενους σε στρατιωτικές φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ ενέκρινε με σχέδιο νόμου το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο.
«Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νόμο για τη χορήγηση γενικής αμνηστίας, ο οποίος θα καθορίσει ποιοι θα μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι από όλες τις φυλακές, ιρακινές και αμερικανικές», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος Αλί αλ Ντάμπαγκ.
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Το ζήτημα των κρατουμένων σε φυλακές του Ιράκ και των ΗΠΑ είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα, μιας και οι συλλήψεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά την ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Οι ιρακινές αρχές κρατούν 24.000 άτομα και οι δυνάμεις των ΗΠΑ 26.000. Επικριτές των κρατήσεων υποστηρίζουν πως μόνο ένα μικρό ποσοστό από όσους έχουν συλληφθεί αντιμετωπίζουν κατηγορίες.
Ηγέτες των σουνιτών έχουν απευθύνει επανειλημμένα αίτημα για την απελευθέρωση των κρατουμένων σε αμερικανικές φυλακές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σουνίτες και κρατούνται ως ύποπτοι στάσης.
Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν στην απελευθέρωση του μεγαλύτερου αριθμού των κρατουμένων το τέλος του 2008.

Σχόλια