Ιράκ: Η Κυβέρνηση απειλείται από νόμο των σιιτών

0

Το ζήτημα της ομοσπονδιακής δομής του ιρακινού κράτους απειλεί την ήδη παραπαίουσα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καθώς ο πανίσχυρος σιιτικός συνασπισμός προωθεί την ψήφιση σχετικού νόμου.

Η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 19 Σεπτεμβρίου μετά την έντονη αντίδραση αρκετών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και του κόμματος του σιίτη ριζοσπάστη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Το θέμα έφερε για πρώτη φορά προς συζήτηση την περασμένη Πέμπτη η Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία, δηλαδή ο σιιτικός συνασπισμός με τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο.

Την Κυριακή αρκετά κόμματα, μεταξύ των οποίων τα δύο μεγάλα σουνιτικά και το κοσμικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού κ. Ιγιάντ Αλαουί, απείχαν από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι εφόσον περάσει ο νόμος το Ιράκ θα διασπαστεί σε τρία τμήματα: ένα σιιτικό στο νότο, ένα Κουρδικό στο βορρά και ένα σουνιτικό στο κέντρο του Ιράκ.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος του Ιράκ Αντνάν αλ Ντουλάιμι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο φεντεραλισμός είναι το πρώτο βήμα για τη διάλυση του Ιράκ, ενώ κάλεσε τους Ιρακινούς να αντισταθούν σε αυτό το νομοσχέδιο.

Σχόλια