Ιράν: Απονομή χάριτος σε 920 κρατούμενους

0

Χάρη αλλά και μειώσεις ποινών απένειμε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε 920 φυλακισμένους, κίνηση η οποία συνηθίζεται κατά τον εορτασμό της επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης και της εγκαθίδρυσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ τον Ιανουάριο είχε προβεί σε μια παρόμοια κίνηση, απονέμοντας χάρη ή μειώνοντας τις ποινές 878 ανθρώπων, προς τιμήν της επετείου της γέννησης του προφήτη Μωάμεθ. Το IRNA δεν ανέφερε πάντως εάν σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα περίπου 900 ανθρώπων που σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αχμάντ Σαχίντ, βρίσκονται στη φυλακή για πολιτικούς λόγους.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, Χαντί Γαεμί, δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε έως τώρα, είναι πιθανό να μην συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά μπορεί και να υπάρχουν».

Σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών οργανισμών, το Ιράν, το οποίο φέτος εορτάζει τα 35 χρόνια από την Ισλαμική επανάσταση, κρατά φυλακισμένους 895 πολιτικούς κρατούμενους.

 

Σχόλια