Ιράν: Δημόσιος απαγχονισμός καταδικασθέντος για τον φόνο εισαγγελέα

0

Το σημείο όπου, σύμφωνα με δικαστική απόφαση, δολοφόνησε τον αντεισαγγελέα του Ισφαχάν, Αχμάντ-Ρεζά Ταβαλάγε, έξω από το μέγαρο του Επαναστατικού Δικαστηρίου της πόλης, επέλεξαν οι ιρανικές αρχές για να εκτελέσουν δι’ απαγχονισμού τον 59χρονο Τζαμσίντ Χαντιάν.
Ο δημόσιος απαγχονισμός του 59χρονου έγινε ύστερα από την επικύρωση της ποινής του από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Συνήθως, η εσχάτη των ποινών εκτελείται στο Ιράν μέσα στις φυλακές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζεται και σε δημόσιους χώρους. Όπως δήλωσε ο εισαγγελέας του Ισφαχάν, Μοχάμαντ-Ρεζά Χαμπίμπι, «ο δολοφόνος είχε 8 εγκληματικές πράξεις στο ποινικό μητρώο του».
Η χθεσινή εκτέλεση ήταν η δέκατη από τις αρχές του χρόνου στο Ιράν. Πέρυσι 270 άνθρωποι εκτελέστηκαν, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων βάσει δημοσιευμάτων τοπικών εφημερίδων. Έτσι, η χώρα κατατάσσεται δεύτερη διεθνώς στην επιβολή θανατικών ποινών, μετά την Κίνα. Τα κακουργήματα που επισύρουν την εσχάτη των ποινών είναι η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, η διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών άνω των 5 κιλών και η μοιχεία.

Σχόλια