Ιράν: Δίωξη κατά του μεταρρυθμιστή κληρικού που κατήγγειλε βιασμούς γυναικών στις φυλακές της χώρας

0

Δίωξη σε βάρος του μεταρρυθμιστή κληρικού Μεχντί Καρουμπί άσκησαν οι ιρανικές αρχές για τις δηλώσεις του περί βιασμού ορισμένων κρατουμένων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση της χώρας.
Ο Καρουμπί είχε υποστηρίξει πριν από δύο μήνες ότι γυναίκες που συνελήφθησαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το καλοκαίρι, έπεσαν θύματα βιασμού στις φυλακές. Για τις ταραχές που προκλήθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές έχουν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο τρία άτομα, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του ΟΗΕ. Χθες η ύπατη αρμοστής του οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι απηύθυνε έκκληση προς τα εφετεία του Ιράν να επανεξετάσουν τις θανατικές ποινές.
Όσον αφορά στις καταγγελίες του Καρουμπί, δικαστική επιτροπή που εξέτασε το θέμα τις είχε χαρακτηρίσει αβάσιμες και είχε ζητήσει την άσκηση δίωξης σε βάρος όσων διατυπώνουν παρόμοιους ισχυρισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ειδική επιτροπή έρευνας μεταβίβασε χθες τον φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα της Τεχεράνης, Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί. Ο εισαγγελικός λειτουργός δήλωσε ότι η υπόθεση θα χρειαστεί να εξεταστεί από ειδικό δικαστήριο, επειδή ο κατηγορούμενος είναι κληρικός.
Ο Καρουμπί είχε διεκδικήσει την προεδρία του Ιράν στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και είχε αναδειχθεί τέταρτος. Στη συνέχεια υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος αμφισβήτησης της επανεκλογής του Αχμαντινετζάντ.

Σχόλια