Ιράν: Εκτέλεση για εγκλήματα που διέπραξαν όταν ήταν ανήλικοι

0

Δριμεία κριτική εξαπέλυσαν μέλη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Ιρανή δικηγόρος και βραβευθείσα με νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπάντι για την εκτέλεση δια απαγχονισμού τεσσάρων ατόμων που καταδικάστηκαν για εγκλήματα που διέπραξαν όταν ήταν ανήλικοι.
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι εκτελέσεις έγιναν μεταξύ της 21ης Ιουνίου και της 21ης Σεπτεμβρίου. «Οι Ράχμαν Σαχίντι και ο Χάσαν Μοζαφάρι εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού στο Μπουσέρ για εγκλήματα που διέπραξαν πριν από την ηλικία των 18 ετών».
Η έκθεση αναφέρει επίσης την περίπτωση του Ρεζά Χεντζάζι που απαγχονίστηκε στο Ισπαχάν και του Μπέχναμ Ζαρί που εκτελέστηκε στο Σιράζ.
Οι περιπτώσεις του Σαχίντι και του Μοζαφάρι δεν είχαν δημοσιοποιηθεί έως σήμερα.
Όσον αφορά στους Ρεζά Χεντζάζι και Μπέχναμ Ζαρί, ο Τύπος είχε δημοσιεύσει ότι εκτελέστηκαν, διευκρινίζοντας ότι και οι δύο διέπραξαν εγκλήματα στην ηλικία των 15 ετών, αλλά οι αρχές περίμεναν οι κατάδικοι να ενηλικιωθούν για την εφαρμογή της ποινής τους.
Οι εκτελέσεις αυτές έγιναν κατά παράβαση του Διεθνούς Συμφώνου Αστικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και της Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που έχει υπογράψει το Ιράν, με τη δέσμευση να μην εφαρμόσει την εσχάτη των ποινών σε κατάδικους για εγκλήματα που διέπραξαν όταν ήταν ανήλικοι.
Οι ιρανικές αρχές έχουν εκτελέσει δια απαγχονισμού από τις αρχές του έτους επτά νέους που κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα που διέπραξαν πριν ενηλικιωθούν, αλλά η ποινή τους εφαρμόστηκε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.
Τουλάχιστον τρεις ανήλικοι εκτελέστηκαν φέτος, σύμφωνα με τον Τύπο και τον κύκλο υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.