Ιράν: Ελεύθερος με εγγύηση ανταποκριτής του Newsweek που κατηγορείται για διασπορά ψευδών ειδήσεων

0

Εγγύηση 300.000 δολαρίων χρειάστηκε να καταβάλει ο Καναδο-Ιρανός δημοσιογράφος Μαζιάρ Μπαχαρί, ανταποκριτής του περιοδικού Newsweek στην Τεχεράνη, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος από τις φυλακές Έβιν.
Ο 42χρονος Μπαχαρί είχε συλληφθεί στη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου στο Ιράν και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχε αποδεχθεί τότε τις κατηγορίες περί διασποράς ψευδών ειδήσεων σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα. Το Newsweek είχε, όμως, αρνηθεί τις πληροφορίες αυτές.
Ο δημοσιογράφος, ο οποίος έχει παλαιότερα εργαστεί επίσης για το BBC και το Channel 4, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ακόμα και την ποινή του θανάτου, σε περίπτωση που καταδικαστεί.
Στο μεταξύ, δικαστήριο του Ιράν επέβαλε την ποινή της πενταετούς φυλάκισης σε δύο Ιρανούς μεταρρυθμιστές οι οποίοι είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των ίδιων επεισοδίων τον Ιούνιο και κατηγορούνταν για διατάραξη της έννομης τάξης, προπαγάνδα κατά του καθεστώτος και παράνομη συμμετοχή στις διαδηλώσεις. Οι Χενταγιάτ Αγκάιε και Σαχάμπ Ταμπαταμπάιε συγκαταλέγονται έτσι πλέον στους πάνω από 240 πολίτες που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.

Σχόλια