Ιράν: Ελεύθερος με εγγύηση Ιρανοαμερικανός ειρηνιστής

0

Με εγγύηση αφέθηκε ελεύθερος ο τελευταίος από τους τρεις Αμερικανούς ιρανικής καταγωγής που είχε συλληφθεί τον Μάιο για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ιρανικές δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο ειρηνιστής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Αλί Σακερί κατέβαλε εγγύηση ύψους 100.000 δολαρίων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Αλί Σακερί χρειάζεται ειδική άδεια από δικαστή για να μπορέσει να εγκαταλείψει το Ιράν.
Είχε συλληφθεί τον Μάιο μαζί με τους ακαδημαϊκούς Χαλέχ Εσφαντιαρί και Κιάν Ταϊμπαχς, οι οποίοι αφέθησαν πρόσφατα ελεύθεροι.
Ο Αλί Σακερί ισχυρίστηκε ότι μετέβη στο Ιράν για να επισκεφθεί την άρρωστη μητέρα του.
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, καταγγέλλει ότι ο 59χρονος έμεινε έγκλειστος στην απομόνωση των φυλακών Εβίν για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών χωρίς να έχει απαγγελθεί εις βάρος του κάποια κατηγορία.
Η είδηση της απελευθέρωσης του Σακερί έγινε γνωστή λίγη ώρα πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάτ στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η δημοσιογράφος Παρνάζ Αζίμα, επίσης Ιρανοαμερικανίδα, αναγκάστηκε να παραμείνει στο Ιράν οκτώ μήνες μετά την κατάσχεση του διαβατηρίου της από τις ιρανικές αρχές. Τελικά της επετράπη να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μία εβδομάδα.
Οι κρατήσεις είχαν οξύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ιράν – ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει ότι το Ιράν επιδιώκει την απόκτηση παράνομου πυρηνικού οπλοστασίου και ότι είναι ο βασικός υποκινητής της βίας στο Ιράκ. Η Τεχεράνη διαψεύδει και τις δύο κατηγορίες.

Σχόλια